ΔΗΠΑΚ γιατρών Ηρακλείου κατά του διοικητή του ΠΑΓΝΗ: Κριτήριο για τα απογευματινά χειρουργεία είναι μόνο η οικονομική κατάσταση του ασθενούς

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ γιατρών Ηρακλείου, σχετικά με τα επείγοντα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, καταγγέλλοντας τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, προχώρησε μέχρι και σε αμφισβήτηση του γεγονότος ότι επεμβάσεις για κακοήθειες και κατάγματα είναι επείγουσες, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι καρκίνος παχέος εντέρου και κάταγμα αγκώνα χειρουργήθηκαν επί πληρωμή το απόγευμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ γιατρών Ηρακλείου:

Μέχρι και σε αμφισβήτηση του γεγονότος ότι επεμβάσεις για κακοήθειες και κατάγματα είναι επείγουσες προχώρησε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι καρκίνος παχέος εντέρου και κάταγμα αγκώνα χειρουργήθηκαν επί πληρωμή το απόγευμα.

Τι κι αν η καθυστέρηση για μήνες της επέμβασης για καρκίνο εντέρου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για επέκτασή του στους γύρω ιστούς ή και για απομακρυσμένες μεταστάσεις, ακόμη και με μειωμένη επιβίωση; Τι κι αν η καθυστέρηση για εβδομάδες ενός χειρουργείου κατάγματος μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και περιορισμό στην κινητικότητα της άρθρωσης; Ο διοικητής θεωρεί επείγοντα τέτοια χειρουργεία, μόνο αν ο ασθενής πάθει ειλεό ή εκδηλώσει «άλλο επικίνδυνο σύμπτωμα»!

Θεωρεί μάλιστα ο διοικητής «καθαρή επιλογή των ασθενών να οδηγηθούν σε επί πληρωμή χειρουργεία», ενώ η εναλλακτική επιλογή είναι να περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή τους. Ποιος αλήθεια προτιμά να πληρώσει για να χειρουργηθεί το απόγευμα από το ελλιπές εξουθενωμένο προσωπικό, που δουλεύει το ίδιο πρωί ή στο ρεπό του, αντί να χειρουργηθεί δωρεάν εντός λίγων ημερών από τη διάγνωση της πάθησης από εργαζόμενους ξεκούραστους, που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή επιπλοκή του χειρουργείου;

Καταρρίπτεται το επιχείρημα του Υπουργείου ότι σκοπός της καθιέρωσης των απογευματινών χειρουργείων είναι η αποσυμφόρηση της τεράστιας λίστας χειρουργείου. Άλλωστε, ούτε τα κατάγματα ούτε οι κακοήθειες προέρχονται από τις λίστες. Αν ήθελε το Υπουργείο να μειωθούν οι αναμονές για επεμβάσεις, θα προσλάμβανε μόνιμους αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, ώστε να λειτουργούν όλες οι αναγκαίες χειρουργικές αίθουσες πρωί-απόγευμα απολύτως δωρεάν για τους ασθενείς.

Κριτήριο για τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι ούτε ο χρόνος αναμονής ούτε η βαρύτητα της νόσου, κριτήριο είναι μόνο η οικονομική κατάσταση του ασθενούς. Όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, θα χειρουργείται γρήγορα το απόγευμα, όποιος δεν πληρώσει, θα συνεχίσει να περιμένει για μήνες ή χρόνια για μια επέμβαση.

Εξάλλου, από τις πληρωμές των ασθενών θα αντλούν έσοδα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το κράτος θα αποσύρεται ολοένα περισσότερο από τη χρηματοδότησή τους. Αυτή τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας, εξυπηρετούν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και όχι τη μείωση της λίστας αναμονής.

Απαιτούμε την κατάργηση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας και την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί